April Fool: Dulu, Kini dan Selamanya...
Posted on Thursday, 31 March 2011 with 0 comment(s)

Sebelum berlepas ke Brunei, ingin saya kongsikan sedikit tentag bahana April Fool ni. rata-rata dah tahu tentang April Fool ni. Mmeang best bila kenakan kawan-kawan.

“Saidin (bukan nama sebenar) bos nak jumpa sekarang!” bergegas saidin lari ke bilik bos. Dua minit kemudian, din keluar dengan muka merah-kemrahan.

Ha..ha..ha.. teman-teman semua gelak ketawa pakat. April fool. Terkena din.

Banyak ketawa hati mati

Situasi ni mungkin salah satu dari perkara april fool yang sering terjadi di kalangan kita. Samada di pejabat. Di rumah, mahupun di hostel. Sikap untuk mengenakan antara satu dengan lain. Memang dari dulu tidak pernah di ubah. Sebab itu dengan note yang sebelum ini pernah saya utarakan iaitu saya nak buang PhD!. Ada kaitan dengan perkongsian kali ini.
Cuma apa yang kita perlu ketahui adalah menegani hakikat sesuatu iaitu, satu kejadian yang berlaku semasa 1 April!.

Tragedi Berdarah Orang Islam
Pada sekita abad ke-8 Masihi, Sepanyol berkembang menjadi satu pusat dan satu tempat pemrintahan Islam yang agung. Keadaan ini amat tidak di senangi oleh kafir yang berjiran dengan sepanyol.

Mereka mahu melihat Islam hancur lebur tetapi kebanyakan usaha untuk menkaluki Sepanyol menemui jalan buntu. Akhirnya, pihak kafir menemui jalan mudah iaitu dengan melemahkan iman merka melaui pemikiran dan budaya yang dapat memecahkan perpaduan umat Islam! Strategi yang di gunakan ini menampakkan hasilnya apabila satu demi satu tanah yang di kuasai Islam jatuh. Dan yang tinggal hanyalah wilayah Granada.

Penduduk Islam di wilayah ini terpaksa berlindung di dalam rumah. Lalu tentera salib membuat satu pengunguman. Mereka mengumumkan bahawa penduduk Islam di benarkan untuk keluar dari persembunyian mereka dan akan di beri satu kapal untuk keluar dari sepanyol.

Mereka percaya dengan tawaran dan keluar menuju ke pelabuhan. Tentera salib yang ada di kawasan tempat penduduk Islam bersembunyi telah membakar semua rumah yang ada termasuk ada segelintir golongan Islam yang bersembunyi.
Ribuan umat Islam yang berkumpul di pelabuhan terkejut dengan tindakan tentera salib. Bukan rumah sahaja di bakar, malah, kapal yang di janjikan turut di bakar sama! Mereka terus di bunuh.

Mayat bergelimpangan di merata-rata tempat. Laut yang biru bertukar menjadi warna darah. Warna darah orang-orang Islam yang di bunuh pada 1 April 1847 dan di kenali sebagai “The April Fool Day”!

Cerai Talak Tiga Angkara April Fool.

Cuba kalian bayangkan. Sekiranya ada suami yang jahil agama menyatakan sebagini. “ aku ceraikan engkau dengan talak sejuta”

Bila si isteri mula terpinga-pinga dan meraung, dengan selamba suami cakap.” April Fool”


Lepas tu suami pulak meraung sebab talak sejuta,telah di ambil sebagai jatuh talak tiga. Kerana, talak tiga adalah paling banyak. Dan talak sejuta adalah talak yang infinti bersamaan dengan talak tiga. Dan besar kemungkinan talak akan di putuskan oleh mahkamah.

Kes sebegini pernah berlaku (sumber:Ustazah Jamilah Muhammad Penolong Pengarah Bahagian Perundangan Keluarga JAIS).

Dan ada hadis yang menyatakan:

Nabi bersabda: “Seseorang itu tidak dikira benar-benar beriman hinggalah dia meninggalkan penipuan yang bertujuan untuk bergurau dan meninggalkan berdebat walaupun dia membawa kebenaran”. [HR Ahmad dan At-Thabrani].

Nabi bersabda, "Celakalah orang yang berkata-kata, maka dia berbohong untuk membuat orang lain ketawa, celakalah dia, celakalah dia, celakalah dia". [HR Abu Daud ]

Maka kita fikir dan nilaikan di mana diri kita.!


April Fool: Dulu, Kini & Selamanya... Hukumnya tetap sama...Renung2kan...

Sumber: FB

Labels: , , , , ,



It's Me!

Assalamualaikum! Selamat sejahtera! Hello! Annhyeonghaseyo! Saya seorang manusia biasa. Bakal jenazah. Simple, adakalanya kompleks. Garang dan tegas adakalanya lembut.

MyNetworks :
MyTwitter | MyFacebook | Ask.fm
MyLinks

My Lovely Friends, Teacher, Murabbi/ah xD

Abi | Amanina | Farique | Sazila | Zulwafi | Afifah | Hazim | Azizah | Fazli | Rabi'atul | Nasai | Musyirah | BADAR Smakl | Rahmah R | Farhannaim | Hani | Nanie Syazan | Radhiah | SuKelapa | Maisarah | Ibn Jinnah | Hasnur | nurislam | Hanafi
MyCredit

This layout was made by
Dian.
Oh yeah, big claps to Colour Lovers for an awesome palette and pattern :3
Edited by : ME :D
Follow my blog

Blog ini bermanfaat untuk anda? Jemput follow blog ini dan share mana-mana entri untuk pengajaran dan panduan sesama kita makhluk Tuhan. Sebarkan dakwah, luaskan ukhuwwah! ^_^